طرز تهیه انواع آش

طرز تهیه ی انواع آش

آش از غذاهای سنتی است که به دلیل سبک بودن در عین دارا بودن خاصیت سیر کنندگی، طرفداران زیادی در بین ایرانی ها دارد. پختن آش به نسبت سایر غذاهای ایرانی ساده تر است، اما زمان زیاد تری برای پخت آن لازم است تا به خوبی جا افتاده و خوشمزه شود.

در این مقاله ما شما را با حدود ۲۰ آش و طرز تهیه آن ها آشنا می کنیم:

طرز تهیه آش کشک

برای تهیه آش کشک، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک پیمانه برنج (ترجیحا ایرانی)
  • کشک ساییده شده محلی به میزان لازم (یا نصف شیشه کشک پاستوریزه)
  • یک قاشق غذا خوری روغن حیوانی یا روغن معمولی
  • نمک به میزان لازم
  • نعنا و پیاز داغ به اندازه لازم

آش کشک از جمله آش هایی است که طرز تهیه آن آسان و مدت زمان طبخ آن نسبتا کوتاه است.

برای تهیه ی آش کشک، برنج را از قبل خیس می‌ کنیم تا نرم شود. سپس برنج را به همراه کشک در آب ریخته و زمان می دهیم تا با هم پخته شوند. در این مرحله طعم غذا را چک می‌ کنیم و در صورت نیاز به آن مقداری نمک اضافه می‌کنیم. زمان می‌ دهیم تا آش پخته شده و جا بیفتد.

پیاز داغ و نعنا سرخ شده را به عنوان تزیین روی آش پخته شده اضافه می کنیم.

در نظر داشته باشید که  این آش شل نیست و باید کمی حالت سفتی داشته باشد.

طرز تهیه آش جو

برای تهیه آش جو، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک لیوان جو، ترجیحا نیم کوب شده
  • دو سوم لیوان نخود
  • دو سوم لیوان لوبیا چیتی
  • نصف لیوان لوبیا قرمز
  • نصف لیوان عدس
  • یک کیلو گرم سبزی آش
  • پیاز داغ خلالی
  • یک بوته سیر خرد شده
  • نمک، فلفل، نعنا، زرچوبه به میزان لازم
  • کشک به میزان دلخواه

برای تهیه آش جو، جو خرد شده  را در آب خیس می کنیم و یک ساعت روی حرارت می جوشانیم. سپس نخود و لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را به جو در حال پختن اضافه می کنیم. بعد از اینکه جو و حبوبات تقریبا پختند، عدس را اضافه می کنیم. سپس سبزی خرد شده را به به همراه نمک و فلفل به محتویات دیگ اضافه می کنیم. در انتها، پیاز داغ، کشک، نعنا داغ، و سیر را نیز اضافه می کنیم.

دقت کنید که در تمامی مراحل، آش باید به خوبی هم زده شود.

طرز تهیه آش بلغور گندم با شیر

برای تهیه آش بلغور، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک و نیم پیمانه بلغور گندم
  • یک پیمانه عدس
  • چهار پیمانه شیر
  • سه عدد پیاز متوسط
  • نمک به مقدار لازم
  • دو قاشق غذاخوری کره یا روغن زرد حیوانی

برای تهیه ی این آش، ابتدا بلغور گندم و عدس را از یک شب قبل خیس می کنیم. پیاز نگینی خرد شده را با کمی کره یا روغن تفت داده و در مرحله بعدی بلغور گندم و عدس و نمک را به پیاز اضافه می کنیم. بعد از پخته شدن این مواد، شیر را به آن ها اضافه می کنیم و به غذا زمان کافی می دهیم تا جا بیفتد.

طرز تهیه آش ماست

برای تهیه آش ماست، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک پیمانه برنج و بلغور
  • یک کیلو سبزی آش
  • یک عدد هویج
  • یک پیمانه کلم سفید خرد شده
  • یک پیمانه نخود لوبیا عدس پخته شده
  • پیاز سرخ شده و نعنا جهت تزیین
  • ماست یا کشک به میزان لازم
  • نصف پیمانه رشته
  • نمک به مقدارلازم

برای تهیه آش ماست، ابتدا برنج، بلغور، سبزی، هویج، و کلم را در آب با مقداری نمک می پزیم. به این مواد زمان لازم را برای پختن می دهیم. سپس نخود، عدس، و لوبیا پخته شده را اضافه می کنیم. بعد از آن که تمام مواد پختند، برای سرد شدن محتویات آش مقداری زمان می دهیم. بعد از سرد شدن، آن را با ماست یا کشک مخلوط می کنیم. در نهایت آش را با نعنا و پیاز سرخ شده تزیین می کنیم.

طرز تهیه آش دوغ

برای تهیه آش دوغ، مواد زیر مورد نیاز است:

  • چهار کیلوگرم دوغ
  • یک پیمانه برنج
  • یک پیمانه نخود
  • یک پیمانه لوبیا سفید
  • یک عدد تخم مرغ
  • نصف کیلو سبزی پاک کرده (تره و گشنیز)
  • چهل عدد کوفته ریزه
  • هشت حبه سیر له شده

برای تهیه ی این آش ابتدا نخود و لوبیا و برنج را از شب قبل در آب خیس کنید. سپس نخود و لوبیای خیس شده را به همراه کمی نمک آبپز کنید. دوغ را جداگانه روی حرارت قرار دهید. در مرحله بعد، برنج و تخم مرغ را خوب با هم مخلوط کنید تا رنگ تخم مرغ کاملا سفید شود. مخلوط حاصل را به همراه سیر له شده و نخود و لوبیای پخته شده داخل دوغ بریزید.هر چند دقیقه یک بار مواد را به خوبی هم بزنید؛ سپس اجازه دهید تا آش روی شعله ملایم گاز جا بیفتد.

طرز تهیه آش شله قلمکار

برای تهیه آش شله قلمکار، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک پیمانه نخود
  • یک پیمانه لوبیا قرمز
  • یک پیمانه لوبیا چیتی
  • یک پیمانه لوبیا قرمز
  • یک پیمانه عدس
  • یک پیمانه برنج
  • یک پیمانه گندم
  • یک پیمانه جو
  • یک کیلو سبزی آش
  • پانصد گرم گوشت گوسفند یا گوساله
  • یک کاسه بزرگ آب قلم گوساله
  • نمک و فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
  • نعنا خشک و پودر تخم گشنیز به مقدار لازم
  • پنج حبه سیر
  • چهار عدد پیاز بزرگ برای تهیه پیاز داغ

برای تهیه آش شله قلمکار ابتدا حبوبات به جز عدس، و غلات به جز برنج را از شب قبل آب بگذارید. سپس مواد خیس خورده را به همراه آب قلم و مقدار زیادی آب بپزید. در ظرفی جدا، یک عدد پیاز کوچک و گوشت را بپزید. بعد از پخته شدن حبوبات، گوشت را ریش ریش می کنیم و به آش اضافه می کنیم؛ عدس و برنج را هم شسته و اضافه می کنیم. بعد از پخت عدس و برنج، سبزی را نیز به همراه ادویه اضافه می کنیم. در نهایت، نعنا و تخم گشنیز و سیر رنده شده را در کمی روغن تفت داده و به محتویات آش اضافه می کنیم.

شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید:  طرز تهیه ۶ مدل سوپ تره فرنگی

طرز تهیه آش ترخینه

برای تهیه این آش، مواد زیر مورد نیاز است:

  • پنجاه گرم نخود
  • پنجاه گرم لوبیا چیتی
  • پنجاه گرم عدس
  • سیصد گرم ترخینه
  • سیصد گرم سبزی آش
  • دو عدد پیاز
  • نعنا و کشک به میزان لازم
  • نمک و زردچوبه و فلفل به مقدار لازم

برای تهیه ی این آش ابتدا ترخینه‌های خشك را در مقداری آب خیس می كنیم. در قابلمه‌ ای مناسب پیاز داغ را تهیه کرده، و نخود و لوبیا خیس خورده را از آبكش رد كرده و در آن كمی تفت می دهیم. سپس این مواد را با پنج پیمانه آب روی حرارت زیاد قرار می‌ دهیم؛ زمانی كه جوش آمد حرارت را ملایم می‌ كنیم. پس از یك ساعت، عدس و ترخینه كه آن را آبكش كرده‌ ایم به همراه نمک، فلفل، و زردچوبه به مواد اضافه می‌ كنیم و می‌ گذاریم تا آش بپزد. بعد از نیم ساعت، سبزی را هم به آش اضافه كرده و زمان می دهیم تا آش جا بیفتد. زمانی كه آش آماده شد، آن را در ظرف كشیده و با پیاز، نعنا، و سیر داغ تزیین می‌كنیم.

توجه کنید که حتما حبوبات را از شب قبل خیس كنید و اگر فراموش كردید، آن ها را دو بار بجوشانید و آبش را خالی كنید تا نفخ آن ها گرفته شود.

طرز تهیه آش عدس

برای تهیه آش عدس، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک پیمانه برنج گرد
  • یک پیمانه عدس
  • دویست گرم سینه خرد شده یا استخوان مرغ
  • پانصد گرم سبزی آش (شوید، جعفری، گشنیز، تره)
  • چند تکه فلفل دلمه ای
  • دو عدد پیاز
  • چند حبه سیر
  • یک  کیلو ماست
  • روغن
  • دو عدد فلفل تند کوچک
  • زردچوبه، فلفل سیاه، و نمک به مقدار لازم
  • یک پیمانه نخود

برای تهیه ی این آش، عدس را با تیکه های مرغ آبپز می کنیم. سپس سیر و پیاز را ریز خرد کرده و داخل قابلمه روغن می ریزیم و با فلفل تفت می دهیم. پس از آن که سیر و پیاز کمی طلایی شدند، سبزی را اضافه می کنیم و تفت می دهیم. آب سبزی که کشیده شد، عدس و گوشت پخته را با مقدار آب به قابلمه اضافه می کنیم. در ادامه، برنج و نخود و فلفل و نمک را اضافه می کنیم و با شعله ملایم زمان می دهیم تا جا بیفتد. وقتی مواد آش جا افتادند، آن را از روی شعله بر میداریم. ماست را هم می زنیم و کم کم به آشی که کمی از دمای آن کم شده است اضافه می کنیم.

در نظر داشته باشید که زیاد یا کم ریختن ماست به ذائقه بستگی دارد.

طرز تهیه آش شوربا با کوفته قلقلی

برای تهیه آش شوربا با کوفته قلقلی، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک پیمانه خرده برنج شمال
  • دو قاشق غذاخوری شوید خشک
  • دو قاشق غذاخوری روغن مایع
  • پنج لیوان آب
  • نمک به میزان لازم
  • مواد گوشت قلقلی
  • دویست گرم گوشت قرمز چرخ کرده
  • یک عدد پیاز کوچک
  • نصف سیب زمینی کوچک
  • دو قاشق غذاخوری آرد نخودچی
  • یک قاشق غذاخوری نعنا خشک
  • نمک و زردچوبه و فلفل قرمز به میزان لازم

برای تهیه این آش، خرده برنج را داخل قابلمه ریخته و سه لیوان آب، شوید خشک و نمک را به آن اضافه می کنیم. هر وقت آب برنج کشیده شد، دوباره روی آن آب می ریزیم تا برنج کامل باز شود. یک عدد پیاز و نصف سیب زمینی را رنده می‌کنیم و با گوشت، یک قاشق غذاخوری آرد نخود چی، یک قاشق غذاخوری نعنا خشک، و کمی نمک و فلفل و زردچوبه مخلوط می کنیم(این مواد کوفته ها را تشکیل می دهند). وقتی برنج پخته و له شد، کوفته ها را در قابلمه می اندازیم و زمان برای پخت غذا و جا افتادن آن می دهیم.

طرز تهیه آش سبزی

برای تهیه این آش، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک پیمانه برنج محلی یا نیم دونه
  • نیم کیلو سبزی آش خرد شده
  • یک پیمانه (از هر کدام) عدس، نخود، لوبیا پخته
  • یک عدد پیاز درشت
  • دو حبه سیر
  • نمک، فلفل سیاه، و زردچوبه به میزان لازم

سبزی را با پیاز و سیر خرد شده در روغن با زردچوبه تفت دهید؛ کمی که تفت خورد و بوی عطرش بلند شد، برنج را اضافه کنید. سپس کمی آب بریزید و اجازه دهید تا دانه های برنج کاملا له شوند. وقتی برنج له شد، حبوبات را اضافه کرده و نمک و فلفل را به اندازه لازم در غذا بریزید. در این مرحله حتما سبزی خشک مثل نعنا و شنبلیله را حتما اضافه کنید و اجازه دهید آش با حرارت متوسط بپزد. و مدام هم بزنید تا ته نگیرد. وقتی آش جا افتاد با پیاز داغ و نعنا داغ تزیین کنید.

طرز تهیه آش هفت رنگ

برای تهیه آش هفت رنگ، مواد زیر مورد نیاز است:

  • نصف لیوان لوبیا چشم بلبلی
  • نصف لیوان لوبیا چیتی
  • نصف لیوان لوبیا قرمز
  • نصف لیوان نخود
  • ۳ قاشق غذاخوری عدس
  • ۳ قاشق غذاخوری ماش
  • ۳ قاشق غذاخوری لپه
  • یک کیلو اسفناج
  • رشته به میزان لازم
  • سبزی کوهی
  • پیاز داغ و نعنا داغ به میزان لازم

برای تهیه آش هفت رنگ، دو عدد پیاز بزرگ و سه حبه سیر را تفت داده و سبزی را به آن ها اضافه می کنیم. بعد از یک ساعت، حبوبات پخته و رشته را اضافه کرده و زمان می دهیم تا آش خوب بپزد. در انتها پیاز داغ و نعنا داغ و کشک را برای تزیین اضافه می کنیم.

طرز تهیه آش دندونی

برای تهیه آش دندونی، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک پیمانه لوبیا سفید
  • یک پیمانه لوبیا چیتی
  • یک پیمانه نخود
  • یک و نیم پیمانه عدس
  • یک و نیم پیمانه ماش
  • یک پیمانه بلغور گندم
  • یک پیمانه بلغور جو
  • یک پیمانه برنج
  • کشک و نعنا
  • دو عدد پیاز
شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید:  بهترین روش برای مزه دار كردن ماهی با زعفران

حبوبات را در آب به مدت حداقل ۱۰ ساعت خیس می کنیم. دو عدد پیاز را سرخ کرده و به همراه ادویه به بقیه مواد آش اضافه می کنیم و زمان می دهیم تا جا بیفتد. آش دندونی به همین سادگی آماده است!

طرز تهیه آش عباسعلی

برای تهیه این آش، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک لیوان گندم پوست کنده
  • یک استکان برنج ایرانی
  • دویست گرم گوشت گوسفندی
  • نصف استکان لوبیا چیتی
  • یک استکان نخود و لوبیا سفید مخلوط
  • یک استکان عدس
  • فلفل و نمک و زردچوبه به میزان لازم
  • روغن حیوانی
  • دو عدد پیاز

گوشت را به همراه پیاز آبپز می کنیم؛ بعد از پخت کامل آن را ریش ریش می کنیم. گندم پوست کنده را نیز جداگانه می جوشانیم و بعد از پخت به همراه گوشت به وسیله گوشت کوب می کوبیم. نخود، لوبیا، وعدس را به صورت کامل آبپز می کنیم. برنج را داخل آب خیس می کنیم، و بعد از نرم شدن آن را با گوشت و گندم کوبیده مخلوط کرده و می پزیم. شعله را کم کرده و آش را هم می زنیم تا ته نگیرد. برای طعم دار کردن آش پیاز های رنده شده را با روغن حیوانی سرخ می کنیم و فلفل، زردچوبه، و نمک را اضافه می کنیم. بعد از کش دار شدن آش می توانیم زیر آن را خاموش و آن را سرو کنیم.

طرز تهیه آش كدو

برای تهیه آش کدو، مواد زیر مورد نیاز است:

  • یک كيلو كدو
  • یک و نیم پيمانه برنج
  • یک ليوان شیر
  • نصف ليوان شكر
  • زنجبيل به ميزان لازم
  • دارچين به ميزان لازم
  • یک قاشق چايخورى نمک
  • بیست و پنج گرم كره

برای تهیه آش کدو، ابتدا برنج را خیس کرده و با ٣ لیوان آب می پزیم؛ نمك را اضافه کرده و کم کم آب جوش اضافه می کنیم. كدو را قطعه قطعه کرده و با یک پیمانه آب مى پزيم. سپس پوست كدوها را با قاشق جدا می کنیم و مجددا در همان آبی که با آن پخته شده بود قرار میدهیم. وقتی دانه های برنج در حال جوش باز شد، کدو را همراه با آبش به آن اضافه کنیم. مواد را بهم مي زنيم و اجازه می دهیم تا دانه هاى برنج روى حرارت ملايم كاملا بپزند. سپس، يك ليوان شير اضافه مي كنيم، و مجددا روى حرارت ملايم اجازه مي دهيم تا جوش بيايد. هرچند وقت یک بار آش را بهم مي زنيم تا ته نگيرد. شكر را اضافه کرده و باز بهم م يزنيم. كمى بعد كره را نیز اضافه مي كنيم. در انتها نیز كمى دارچين و زنجبيل اضافه مي كنيم و اجازه می دهیم تا آش جا بیفتد.

طرز تهیه آش انار

برای تهیه آش انار، مواد زیر مورد نیاز است:

  • دو تا سه پیمانه آب انار (ترش یا شیرین)
  • یک پیمانه برنج
  • چهار قاشق غذاخوری پیاز داغ
  • نصف پیمانه عدس
  • هفتصد گرم سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز، نعنا)
  • چهارصد گرم گوشت چرخ کرده
  • یک عدد پیاز متوسط

پیاز را رنده کنید، آب آن را بگیرید. گوشت را با کمی نمک، فلفل سیاه، و زردچوبه به همراه پیاز رنده شده ورز دهید بعد قلقلی کرده و سرخ کنید. برنج را با پنج یا شش لیوان آب بگذارید تا بپزد. عدس ها را نیز می توانید جداگانه بپزید و به برنج اضافه کنید؛ و یا می توانید همراه برنج بگذارید تا بپزد. در مرحله بعد، سبزی آش و گوشت قلقلی ها را نیز اضافه کنید. زمان دهید تا این مواد در کنار هم بپزند. پانزده دقیقه آخر، آب انار و پیاز داغ را هم اضافه کنید و اجازه دهید تا جا بیفتد. می توانید نعنا و سیر داغ هم اضافه کنید.

طرز تهیه آش برنج

برای تهیه آش برنج، مواد زیر مورد نیاز است:

  • نصف لیوان لوبیا چشم بلبلی
  • نصف لیوان عدس
  • نصف لیوان بلغور جو
  • نصف لیوان برنج
  • دو قاشق قلم گوسفند یا گوشت چرخکرده
  • دو قاشق پر غذاخوری پیاز داغ
  • یک قاشق رب گوجه فرنگی
  • نصف فلفل دلمه ای (با سایز معمولی)
  • دو عدد گوجه فرنگی رنده شده
  • هفت لیوان آب
  • ادویه (نمک، فلفل، زردچوبه، کمی دارچین، و کمی زنجبیل)
  • یک قاشق چایخوری پودر سیر

برای پختن آش برنج، از قبل همه حبوبات را در آب خیس می کنیم. سپس حبوبات خیس خورده را روی حرارت می گذاریم، شعله گاز را کم کرده و مدت دو تا سه ساعت زمان می دهیم تا به خوبی و آرامی بپزند و جا بیفتند. سپس سبزی آش را به حبوبات پخته شده اضافه می کنیم. برای طعم دهی بیشتر به آش، از آب یک نارنج متوسط یا حتی کشک استفاده می کنیم.

در نظر داشته باشید که به جای سبزی آش می توانیم از اسفناج استفاده کنیم

طرز تهیه آش گوجه سبز

  • یک کیلو سبزی آش تازه
  • یک بسته رشته آش
  • سه پیاله لوبیا چیتی
  • نصف کیلو گوجه سبز ریز
  • یک کیلو گوجه فرنگی
  • چهار عدد پیاز سرخ شده بزرگ برای داخل آش
  • دو قاشق آرد
  • نمک و زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم
  • پیاز چیپسی و نعنا خشک

برای تهیه آش گوجه سبز، ابتدا پیاز ها را سرخ کرده و با گوجه فرنگی های رنده شده تفت می دهیم. ادویه جات را اضافه کرده و زمان می دهیم تا مواد مزه دار شود. لوبیا چیتی را که از قبل خیس کرده ایم را نیز آبپزکرده و به مواد اضافه می کنیم. کم کم به مواد در حال پخت آب جوش اضافه کرده؛ سپس گوجه سبز ها را درون قابلمه می ریزیم و زمان می دهیم تا جا بیفتد. بعد از این که تمامی مواد پختند، رشته ها را اضافه کرده و زمان می دهیم تا با آش مخلوط شود و بپزد. برای روی آش از چیپس و نعنا و پیاز سرخ شده استفاده می کنیم.

Scroll to Top
اسکرول به بالا