اگر به شما بگویند چند غذای مجلسی ایرانی را نام ببرید، بدون شک به سالاد الویه با مرغ ساده هم اشاره میکنید. امروزه این غذای لذیذ به یکی از محبوبترین غذاهای ایرانی تبدیل شده است. این غذای خانگی برای ما ایرانیها حکم پای سیب آمریکاییها را دارد. هر خانواده برای سالاد الویه دستورپخت خاص خود را دارد. همه هم معتقدند که دستورپخت خانوادگیشان بهترین طرز تهیه سالاد الویه است. بله، در این موضوع شکی نیست، اما در این مطلب، طرز تهیه سالاد الویه با مرغ ساده مجلسی برای ۵ نفر را آموزش میدهیم. زود قضاوت نکنید! شاید این دستورپخت از دستورپخت خانوادگی شما بهتر باشد.
سالاد الویه؛ غذایی از سرزمین روسیه
هرچند ما سالاد الویه را به عنوان غذایی ایرانی میشناسیم، اما این سالاد در اصل غذای سنتی روسهاست. مردم این کشور سالاد الویه را معمولا در جشن سال نو میخورند. البته، سالاد الویهای که روسها برای اولین بار سرو کردند با آنچه ما میشناسیم کاملا متفاوت است.
در اواخر دهه ۱۸۶۰ میلادی، سرآشپزی بلژیکیالاصل در یکی از رستورانهای مسکو این سالاد را ابداع کرد. لوسین اولیویه در رستوران هرمیتاژ مسکو با استفاده از گوشت نوعی قرقاول، زبان گوساله، خاویار، خیارشور، تخممرغ و کاهوی تازه غذای جدیدی درست کرد. این غذای مهمان خیلی زود به یکی از غذاهای پرطرفدار رستوران هرمیتاژ تبدیل شد.
البته، در اطراف هر انسان موفق انسانهای فرصتطلب و حسود هم پیدا میشوند. متأسفانه اولیویه هم از این قاعده مستثنی نبود. در آشپزخانه هرمیتاژ آشپزی به نام ایوان ایوانف کار میکرد. او یک روز از غیبت ناگهانی اولیویه سوءاستفاده کرد و دستورپخت سالاد مخصوص را برداشت و فرار کرد. هرچند ایوانف خائن بود اما خیانت او در نهایت، به نفع سالاد الویه تمام شد. ایوانف الویه را به مردم کشورهای مختلف معرفی کرد تا سالاد الویه به غذایی محبوب در سراسر جهان تبدیل شود.
طرز تهیه سالاد الویه برای اولین بار در سال ۱۸۹۷ میلادی در کتابی با نام «راهنمای مطالعه مبانی هنر آشپزی» منتشر شد. در این دستورپخت، سیبزمینی جایگزین خاویار شده بود. البته، بعدها دستورپخت الویه باز هم تغییر کرد و تبدیل به غذایی شد که ما امروز میشناسیم.
طرز تهیه سالاد الویه با مرغ
سالاد الویه با مرغ غذایی بسیار ساده است که طبخ آن به زمان زیادی نیاز ندارد. کافیست مواد لازم آن را آماده کنید و مراحل پخت را گام به گام اجرا کنید.
مواد لازم
- سیبزمینی ۵ عدد؛
- تخممرغ ۴ عدد؛
- مرغ پخته و خرد شده ۱ پیمانه؛
- نخود فرنگی پخته شده ۱ پیمانه؛
- هویج رنده شده ۲ عدد؛
- خیارشور خرد شده ۱ پیمانه؛
- سس مایونز به میزان دلخواه؛
- نمک و فلفل به میزان لازم؛
- آبلیموی تازه به دلخواه.
مرحله اول؛ آمادهسازی مواد اولیه
برای شروع، سیبزمینیها و تخممرغها را به صورت جداگانه آبپز کنید. سیبزمینیها باید حدود ۱ ساعت بپزند. تخممرغها نیز برای پختهشدن به ۱۵ دقیقه زمان نیاز دارند. بعد از اینکه این مواد پخته شد، آنها را آبکشی کنید و اجازه بدهید تا خوب سرد شوند. سپس، سیبزمینی و تخممرغ را در ظرفی مناسب رنده کنید.
مرحله دوم؛ مخلوط کردن مواد با یکدیگر
ابتدا مرغ خرد شده را به ظرف حاوی تخممرغ و سیبزمینی اضافه و کاملا مخلوط کنید. حالا نخود فرنگی، هویج و خیارشور خرد شده را اضافه و با بقیه مواد مخلوط کنید. در نهایت، به ظرف سالاد نمک، فلفل و سس مایونز بیفزایید. اگر ترجیح میدهید که سالاد الویه طعم ترشی بگیرد، میتوانید کمی آبلیمو به آن اضافه کنید.
حالا ظرف سالاد را به مدت ۲ ساعت در یخچال بگذارید تا سالاد شما آماده سرو شود. الویه را میتوانید همراه با خیارشور، گوجه فرنگی و نان تازه سرو کنید.
ترفندهای خوشمزگی سالاد الویه
- تخممرغ، سیبزمینی، مرغ و نخودفرنگی باید کاملا سرد شوند و بعد آنها را به ظرف سالاد اضافه کنید.
- معمولا برای تهیه سالاد الویه از سینه مرغ استفاده میکنند. هرچند سینه مرغ راحتتر خرد میشود، اما بال و گردن مرغ سالاد شما را خوشمزهتر میکنند.
- مواد سالاد باید به کوچکترین اندازه ممکن خرد یا رنده شوند. از این راه، مزه مواد در یکدیگر کاملا ترکیب میشود و سالادی با بافت نرم و یکدست خواهید داشت.
- از سس مایونز باکیفیت استفاده کنید. اولیویه، ابداعکننده این سالاد از سسی استفاده میکرد که هیچوقت مواد اولیه آن کشف نشد. با این حال، مزه سس مایونز نزدیکترین مزه به آن سس است. کیفیت این سس در مزه سالاد شما نقش تعیینکنندهای دارد. بنابراین، سس مایونزی به سالاد اضافه کنید که ترکیباتی همچون زرده تخممرغ و روغن زیتون دارد. باید سسهای مختلف را امتحان کنید تا به بهترین سس مایونز برسید.
کلام آخر
طرز تهیه سالاد الویه با مرغ ممکن است کار سادهای به نظر برسد، اما پیچیدگیها و ترفندهای خاص خود را دارد. با توجه به این نکات طلایی سالادی آماده میکنید که به پای ثابت سفرههای مهمانی و دورهمیهایتان تبدیل خواهد شد. اگر هم برای طبخ سالاد الویه فرصت کافی ندارید، میتوانید این کار را بر عهده مامانپز بگذارید.